תוכן עניינים
כתיבת סיפור חיים מתאימה עבור אנשים שמרגישים צריך לכתוב את החיים שלהם, או אם יש בך אמונה שסיפורך האישי יכול להשפיע ולהדריך אנשים רבים, הגיע הזמן לכתוב את הכל על הדף ולהפוך את סיפור חייך לספר.
כיצד עושים זאת ומהי נקודת ההתחלה?
1. תוכן עניינים:
כל ספר טוב מתחיל עם תכנון נכון, מהסיבה הפשוטה שבלעדיו, התהליך עלול להפוך למסובך למדי.
לכן, כתיבת סיפור חיים תתחיל עם תוכן עניינים רחב. היעד הראשון שלך הוא כתיבת חמישה-עשר עד עשרים נושאים לכתיבה, בסדר כרונולוגי, לצורך העניין משלב הילדות ועד הנקודה שבה אנחנו נמצאים היום – והם יהיו ראשי הפרקים לכתיבת סיפור חיים נכון ומוצלח.
דרך אגב, אני מעביר תהליכי ליווי כתיבה אישיים עבור כותבים וכותבות אמיצים, אחד על אחד.
2. כתיבת סיפור חיים בסדר כרונולוגי:
האם אני חייב/ת לכתוב ספר אוטוביוגרפיה בהכרח בסדר כרונולוגי? התשובה היא ממש לא!
מניסיוני האישי, אני יכול להגיד שכותבים רבים שהחליטו להפוך את סיפור חייהם האישי לספר, העדיפו שלא לכתוב את הספר ברצף מנקודת ההתחלה ועד נקודת הסיום, אלא בחרו לכתוב אותו כאפיזודות.
כך, בכל חלון כתיבה שתקדישו לתהליך, תוכל לבחור בנקודת זמן אחרת בסיפור ולהתמקד בה. בזכות כך, תצליחו לשמור על תחושת רעננות לאורך התהליך. לכן, ההחלטה האם לכתוב את סיפור חיי בסדר כרונולוגי תלויה אך ורק בך.
3. מי מספר את הסיפור?
כתיבת סיפורים בגוף ראשון או בגוף שלישי? האם עליי לספר את סיפור חיי מנקודת מבטי או אולי דמות אחרת צריכה לספר את הסיפור? כפי שתיארתם לעצמכם, גם כאן אין תשובה אחת ברורה.
השאלה הראשונה שעליכם לשאול את עצמכם היא, איזו נקודת מבט משרתת את המסר שלי בצורה המדויקת ביותר. אם מדובר בכתיבת סיפור בעל תובנות רבות, יהיה יותר נכון לספר את הסיפור בגוף ראשון. דרך אגב, גם ספר זיכרונות או ממואר, יכתבו בגוף ראשון.
מצד שני, במידה ואנחנו מעוניינים לספר את סיפורנו דרך קווים כלליים ומבלי לצלול לדיאלוגים עמוקים ולתובנות רחבות, כדאי לבחון את האפשרות שדמות אחרת או מספר על יספרו את הסיפור.
4. לימודי כתיבה מקצועיים:
כפי שכתבתי במאמרים הקודמים בבלוג הכתיבה, בשנת 2021 יש בישראל כמות רבה של סדנאות כתיבה שעשויות לעזור לך למקד את המסרים שלך ולכתוב את הספר עליו חלמת. אם מדובר בסדנאות הכתיבה של אשכול נבו (סדנאות הבית), אילן הייטנר, גבי ניצן וגם הקורסים של האוניברסיטה הפתוחה.
לפי דעתי ומתוך ניסיון אישי, תמיד מומלץ ללמוד מהטובים ביותר בתחום, גם אם יש בראשך קווים כלליים לסיפור, תמיד ניתן ללמוד עוד על טכניקות כתיבה (כתיבה מתארת, שימוש בדיאלוגים או שימוש בקו עלילה), על בניית דמות הגיבור ועל בניית הסיפור עצמו מבחינת הסדר הכרונולוגי.
סדנת הכתיבה של נבו רוזי:
כמה חלמת על הטקסטים שלך, תקופה כל כך ארוכה שהם בוערים בתוכך ואיכשהו זה אף פעם לא הזמן הנכון. אבל דווקא עכשיו, כשהעולם משתנה בקצב מסחרר, זה בדיוק הזמן שלך לנצל את הרגע ולהגשים את החלום שלך בכל הכוח.
מה לומדים בסדנת הכתיבה של נבו?
– איך לכתוב סיפור ולגעת באנשים דרך מילים?
– מה הם 4 השלבים ההכרחיים בתהליך כתיבת סיפורים?
– מה הם סודות הכמוסים של מחברי רבי המכר?
– איך ליצור דד-ליין ריאלי ולעמוד בו בגבורה?