כתיבה טיפולית מהי? מדובר בשיטת טיפול רגשית, הנעשית דרך כתיבה יצירתית. הכתיבה זורמת ואינטואיטיבית ומאפשרת לכותבים ריפוי, החלמה וצמיחה. במהלך הקורס עושים הכותבים עם עצמם עבודה פנימית באמצעות כתיבה יצירתית טיפולית, המהווה מזור לנפשם. כיום, לימודי הכתיבה הטיפולית, שנקראת גם כתיבה ביבליותרפית מתקיימים כמעט בכל מוסד אקדמי, והלימודים מקנים ללומדים מיומנויות אשר יעזרו להביא את המטופלים להכיר ברצונותיהם הפנימיים, תוך שמירה על מרחבם האישי והטיפולי.
לפניכם רשימת קורסים לכתיבה טיפולית / ביבליותרפית:
המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט | כתיבה טיפולית | נתניה
מנחת הקורס: מיה הוד רן, סופרת מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות כתיבה.
מאז ומעולם, סיפורים ריפאו את הנפש. הם מפגישים את הקוראים או המאזינים למצב של הזדהות עם מצבי מצוקה, משבר בחיים, דיכאון, מערכות יחסים, קונפליקטים ועוד.
הקורס לא דורש ניסיון קודם בכתיבה, והוא מתאים לכל מי שמחובר למילים וסקרן, למי שרוצה להוביל את סיפור חייו ולפתח את מיומנויות השימוש בסיפור בכתיבה עם עצמם ועם אחרים, בצורה פרטנית וגם בקבוצות, באימון, בהוראה, בהנחיה ובטיפול.
המרכז הרב תחומי ללימודי טראומה | בשיתוף אוניברסיטת בר-אילן
"מילים כדי לומר זאת" – כוחה המרפא של הביבליותרפיה
בהנחיית: דפנה שלם, ביבליותרפיה, ופסיכולוגיה.
מספר מפגשים: 10
מסע בעקבות כוחה המרפא של המלה הכתובה והנאמרת.
בעזרת טכניקות מגוונות, ילמדו הסטודנטים איך להפוך את רסיסי הטראומה אותה הם סוחבים עימם לסיפור, כיצד להפוך את הזיכרון הטראומטי שלהם לסיפור, להתבונן בו מהצד לנתחו ולחוש קתרזיס ואולי אף הקלה.
מכללת אורנים | ביבליותרפיה – להנהיג את סיפור חיי | טבעון
ראש התכנית: מיה הוד רן, סופרת מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות כתיבה.
היקף הלימודים: 116 שעות אקדמיות – שנה אקדמית.
על התכנית – מטרת הקורס לשלב סדנאות כתיבה במטרה להציג את הסיפור של כל אחד מהמשתתפים בקורס על-ידי כלים ביבליותרפיים. התכנית היא שילוב של עולם הספרות היצירה והטיפול, השלבים השונים בחיים, פסיכולוגיה, דוגמאות מן הספרות, דמויות שעוררו בנו השראה ועוד. לאחר שהסטודנטים
עוברים את החוויה בעצמם הם יכולים להעביר ולהעניק טיפול לאחרים.
הקורס מיועד לקהל הרחב, מטפלים, מאמנים, אנשי חינוך.
מכללת כרכור | קורס כתיבה יצירתית טיפולית | פרדס חנה-כרכור
מנחת הקורס: רעיה צור, מטפלת ומנחת קורס כתיבה יצירתית טיפולית.
בקורס יחוו הסטודנטים את יכולות הכתיבה הטמונות בכל אחד ואחד מהם ללא ביקורת ושיפוטיות, שם יתאפשר להם מרחב יצירתי כדי לעורר עולם נפשי של חוויות זיכרונות, ומחשבות. הקורס הינו שילוב של מפגשי זום ומפגשים פרונטליים.
בסוף הקורס הסטודנטים יקבלו תעודת הנחיית קבוצות ויחידים.
המכללה האקדמית ע"ש דוד ילין | טיפול באמצעות ביבליותרפיה | ירושלים
תכנית לתואר שני
ד"ר מיכל שמחון ראש החוג
התכנית כוללת שיעורים כלליים בפסיכולוגיה, ביבליותרפיה והדרכה. הדגש מושם בעיקר על ההדרכה הקבוצתית. המכון מכשיר מטפלים בתחומים מגוונים באמנויות ביניהם ביבליותרפיה, מוסיקה, מחול וריקוד ועוד. המקצוע נעזר באמנויות המגוונות ובקשר הטיפולי כדי ליצור מרחב אשר בו קורים שני התהליכים, אשר קשורים האחד לשני. הביטוי היצירתי החושף את גודל החוויה הרגשית, ביחד עם הסתכלות על היצירה וניתוחה המילולי, מביאים לשינוי ולהבנה אצל המטופל ובעקבות כך באות הגדילה והצמיחה.
תנאי קבלה: בעלי תואר ראשון
טיפול רגשי באמנות | ביבליותרפיה – כוחו של סיפור | ירושלים
אנשים המתמודדים עם חרדות, מצבי אובדן פחדים, דיכאון, ייאוש, אגרסיביות, התקפות זעם, התמכרויות, דימוי עצמי נמוך ועוד מצבים חברתיים קשים ולא נוחים, מתקשים לזהות את מצבם הקשה. השימוש בסיפורים על גיבורים ספרותיים אשר מתמודדים אף הם עם מגוון סיטואציות ובעיות חברתיות הדומות לבעיות שלהם, עשויה לגרום להם להזדהות עימם, ולהובילם להבנה שהם אינם לבד בעולם הסובלים מבעיות אלה, דבר היכול להביא להקלה ולשחרור. ההקלה עשויה לבוא מכך שאדם יכתוב טקסט אישי שמטרתו לשחרר ולפרוק את אשר על לבו. הפורקן שיבוא כתוצאה מן הכתיבה, יביא לתחושת הקלה, וההקלה תביא בעקבותיה מזור וגדילה.