מי מספר את הסיפור שלי? כתיבה מנקודת מבט אחרת

מתחילים לכתוב. היום.

שמי נבו ואני מזמין אותך לסדנת כתיבה ללא עלות.

הסדנה הקרובה תתקיים
ביום שני הקרוב, ה-21 לאפריל
בשעה 19:00 בערב.
להרשמה מהירה לוחצים כאן

תוכן עניינים

מי מספר את הסיפור שלי? כתיבה מנקודת מבט שונה – השימוש בנקודת מבט הוא מרכיב חיוני בקביעת הטון והמסר של כל סיפור וטקסט. במאמר זה, נצלול ללקחים שאנו יכולים להפיק מכתיבת נקודות המבט של ג'ורג' אורוול, הסופר הבריטי הדגול, ונראה כיצד נוכל להשתמש בשיעורים אלה כדי לשפר את העוצמה והמשיכה של הכתיבה שלנו.

נקודות מבט: הגדרה

הזווית ממנה מסופר כל סיפור ידועה כנקודת מבט. זו מחולקת לרוב לשלוש קטגוריות נקודת מבט בסיסיות: גוף ראשון, גוף שני וגוף שלישי. נקודת מבט מגוף שני משתמשת ב"אתה", בעוד שנקודת מבט בגוף ראשון משתמשת ב"אני" ו"אנחנו", כדי לספר סיפור. הוא, היא והם משמשים כדי להתייחס לדמויות ולפעילותן בפרספקטיבה של גוף שלישי.

בחירת נקודת המבט הטובה ביותר עבור הכתיבה שלכם, תלויה בהשפעה שתרצו שתהיה לכם על הקורא, כאשר לכל נקודת מבט יש יתרונות וחסרונות. לדוגמה, סיפור מגוף ראשון עשוי לשדר אינטימיות ומיידיות, בעוד שנקודת מבט מגוף שלישי יכולה להציע פרספקטיבה רחבה יותר.

הערך של פרספקטיבה בכתיבה

נקודת המבט שתבחרו לכתיבה שלכם יכולה להשפיע באופן משמעותי על האופן שבו הקהל שלכם יפרש את המסר של הסיפור. לנקודת המבט שלכם תהיה השפעה על הטון, הרגש והגישה של הכתיבה שלכם.
לדוגמה, שימוש בנקודת מבט מגוף ראשון בעת כתיבת ספר אישי, עשוי לעזור לך ליצור קשר הדוק יותר ורגשי עם הקהל שלך. מצד שני, שימוש בנקודת המבט של הגוף השלישי בעת כתיבת רומן היסטורי, עשוי לשדר אובייקטיביות ומקצועיות.

מי מספר את הסיפור שלי? כתיבה מנקודת מבט אחרת

השיעורים שלמדתי מג'ורג' אורוול

הסופר הבריטי האגדי ג'ורג' אורוול, ידוע בעבודתו האינטליגנטית ומעוררת המחשבה. בספריו, הוא עשה שימוש נהדר בנקודות מבט כדי להעביר רעיונות חזקים שעמדו במבחן הזמן.
לפניך כמה מהלקחים המשמעותיים שאנו יכולים לקחת מכתיבתו:

  • פרספקטיבה בגוף ראשון יכולה לטפח אינטימיות – אורוול משתמש בכתיבה בגוף ראשון, כדי לתאר את חוויותיו כשוטר בבורמה הקולוניאלית בטקסט "לירות בפיל". הוא מעניק לקורא תחושת אינטימיות ומיידיות באמצעות סיפור מנקודת מבט של "אני" ו-"אנחנו", המאפשרים לחוות את האירועים לצדו. זה יוצר קשר רגשי חזק עם הקורא, מעסיק אותו ומגביר את העניין שלו בנרטיב.
  • כתיבה בגוף שלישי מייצרת אובייקטיביות – נקודת מבט מגוף שלישי, משמשת בספרו של אורוול "חוות החיות", כדי לספק לקוראים מבט מקיף על אירועי הסיפור. הכינויים בגוף שלישי – "הוא", "היא" ו"הם", מספקים לקורא תחושה של אובייקטיביות וריחוק, המסייעים לו לראות את האירועים מנקודת ניטרלית יותר. שימוש זה, מטפח נקודת מבט ביקורתית יותר ומחייב את הקורא להרהר בזהירות על הבעיות שהסיפור מעלה.
  • נקודת המבט הנכונה יכולה לחזק את המסר – הקלאסיקה הדיסטופית "1984" מאת ג'ורג' אורוול, מזהירה מפני הסיכונים של דיקטטורה. אורוול יוצר בה תחושת ניתוק, המאפשרת לקורא להרגיש את מלוא כובד האימה והצער, על ידי שימוש בנקודת המבט של הגוף השלישי כדי לתאר את השלטון הרודני והשפעתו על הדמויות. בשל כך, המסר של הרומן חזק ויעיל עוד יותר.

אם ברצונך להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף במסע הכתיבה שלך…
לפניך שלוש דרכים נפלאות:
1. אני מקיים סדנאות כתיבה ללא עלות, ובסוף כל סדנה מתקיים סשן שאלות ותשובות.
נרשמים ומצטרפים אליי חינם בלחיצה כאן.

2. מזמין אותך להירשם לאתגר חמישה ימי הכתיבה (100% מתנה כמובן) – בכל יום אתגר כתיבה חדש אצלך במייל.
3. אני גם מעביר תהליכי ליווי נפלאים עבור כותבים אמיצים. מדי חודש אני בוחר כותב/ת אחד, שיעברו תהליך ליווי אישי בן שלושה חודשים. לבדיקת התאמתך לתהליך הליווי לוחצים כאן.

נ.ב.
בונוס קטן: ניתן להירשם כאן לניוזלטר ולקבל תרגילי כתיבה וטיפים מדי שבוע.

בינתיים, מזמין אותך לצפות בפרק ה-100 החגיגי של הפודקאסט, עם אורח מיוחד:

תיבת ההפתעות לכותבים אמיצים:
ימים
שעות
דקות
שניות

היי, כאן נבו. אני מזמין אותך חינם לסדנת הכתיבה שלי בשידור חי...

סדנה ללא עלות!
יום שני הקרוב, ה-21 לאפריל
בשעה 19:00:

* הסדנה תתקיים בשידור חי דרך האינטרנט.
* הקישור האישי לשידור יישלח במייל מיד לאחר הרשמתך.