תוכן עניינים
מונחים ומושגים ספרותיים שכל כותב צריכים להכיר – כל כותב או סופר שמתיישב ומתחייב לכתוב ספר, חייב להכיר ולהפנים רשימה ארוכה של מונחים ומושגים ספרותיים, אשר ישמשו אותו במהלך הכתיבה והעבודה על הספר. ללא ההיכרות והשימוש באותם מונחים ומושגים, קיים חשש ליצירת סיפור מבולגן וכאוטי, ללא קווים מנחים, או ללא פואנטה (מסר). לכן, חשוב שנכיר קודם כל מונחים ספרותיים בסיסיים, שיאפשרו לנו לצלול לתהליך כתיבת ספר באופן המקצועי ביותר. במאמר זה, אציג בקצרה מונחים ספרותיים חשובים והסבר קצר לצדם.
מונחים ומושגים ספרותיים שכל כותב צריך להכיר:
- עלילה – מונח ספרותי המתאר רצף אירועים שכולל בתוכו הסיפור, אשר מקושרים זה לזה באמצעות תבנית מסוימת, רצף, גורם נסיבתי, או בדרך מקרה. כתיבת עלילה תיצור אצל הקורא תגובה רגשית, כאשר הוא ירגיש חלק ממסע הדמויות.
- דיאלוג – (דו-שיח) שיחה הדדית בין שתי ישויות או יותר. בעזרת הדיאלוג, ניתן לאפיין את הדמויות, והוא מקדם את העלילה, ומוסיף לנו מידע ופרטים חדשים אודות עולם הדמויות. הדיאלוג ביצירה מעניק לה אופי ריאלי, טבעי, דמוי מציאות.
- נרטיב – (סיפור) מקור המילה 'נרטיב' בשפה הלטינית. פרשנות של היבט מסוים של העולם, או של אירוע היסטורי, המעוצבת דרך נקודת מבט תרבותית או אישית.
- דמות עגולה – דמות מורכבת ובעלת תכונות רבות. הדמות העגולה היא בדרך כלל דמות דינמית העוברת שינוי והתפתחות. לפחות שתיים מתכונותיה של הדמות העגולה סותרות זו את זו.
- דמות שטוחה – דמות פשוטה שלרוב נבנית סביב תכונה אחת בלבד. לעתים יש לה תכונות רבות, אך הן משתלבות לאפיון חד ממדי כולל. הדמות השטוחה אינה מתפתחת, ולא מתלבטת.
- קונפליקט – מצב של יריבות, התנגשות בין רצונות, קרב בין ישויות ותפיסות עולם. הקונפליקט יציב את גיבור, גיבורת, או גיבורי העלילה בפני התלבטות או החלטה.
- האנשה (אנתרופומורפיזם) – ייחוס תכונות אנושיות למי שאינו אדם (לדוגמה – בעלי חיים). האנשה משמשת לעתם קרובות כאמצעי פיגורטיבי בשירה ובפרוזה או בסלנג יומיומי.
- אלגוריה – יצירה שיש לה משמעות מעבר לתוכן הגלוי והמפורש שמצוי בה. היא נועדה להעביר מסר או מסר השכל, באמצעות סיפור, תוך שימוש באנלוגיה לחיים ולמציאות.
- מטפורה (השאלה) – אמצעי לשוני שמטרתו להאיר מושג אחד בתכונותיו של המושג השני. המטפורה, היא צירוף מילולי, שנוצר על-ידי המשורר או הסופר, בדרך חדשה כדי לבטא בדרך שאינה מקובלת.
- תמה – כתיבת תמה היא בעצם הרעיון או המסר בכתיבת כל יצירה ספרותית.
- כתיבה מתארת – טכניקה שעוזרת לנו להעניק לקורא חוויה מהנה, רב חושית ובלתי נשכחת. הכותב יכול להפוך את כתיבת הרומן שלו למציאות יותר ולהעניק לדמויות ולגיבורים שלו חיים, על-ידי שימוש בכתיבה יוצרת מתארת. כתוצאה מכך, הסיפור יהפוך לאטרקטיבי יותר. בנוסף, שימוש בכתיבה מתארת מטפח את הקשר בין הקורא לסיפור. כאשר הקורא יצליח לראות, להרגיש ולחוות את העולם שהסופר בנה, תהיה לו האפשרות לצלול לקו העלילה ולדמויות ללא הפרעות. מחויבות זו של הקורא, מביאה לקשר חזק יותר עם הסיפור.
- מסע הגיבור – מונח מעולם הספרות, המתאר מבנה עלילתי נפוץ הקיים ביצירות ספרות רבות, בהן גיבור הסיפור יוצא למסע או הרפתקה, וברוב המקרים, יסיים את אותו מסע בניצחון.
- מחסום כתיבה – כל יוצר נתקל במחסום מדי פעם, מחסום כתיבה אינו חיצוני, אלא סיטואציה פנימית שהכותב יכול לפתור עם עצמו בדרכים יצירתיות, כמו: תרגילי כתיבה, סדנאות כתיבה, קבלת משוב מאנשים זרים, ועוד.
- סימבוליזם – סמליות וסימבוליזם בסיפור שלנו היא מרכיב מכריע בכתיבה שנותן לסיפור עומק ומשמעות רבה.
- אקספוזיציה – פתיחת הסיפור. רקע מקדים הנמסר לקורא על הדמויות ועל העולם שבו הן חיות. האקספוזיציה כוללת תיאורי זמן, מקום, דמויות, הקונפליקט בסיפור, ולעתים גם יופיע רמז לגבי פתרון הקונפליקט.
- תוכן עניינים – חלק בלתי נפרד מכל ספר עיון, ומופיע לעיתים רבות גם בספרי פרוזה. מקומו של תוכן העניינים הוא בראש הספר, משום שהוא משמש מעין מפה להמשך ההתמצאות בספר, אך לעתים נדירות, הוא ממוקם בסופו.
- עריכה ספרותית – מהי עריכה ספרותית? עריכת תוכן שתתמקד ברצף האירועים בסיפור, בניית עלילה מסקרנת ומושכת, דיוק הפרטים (מבחינת הזמנים, מקומות וכו') פיתוח הדמויות והדיאלוגים ביניהן.
- עריכה לשונית – מהו ההבדל בין שתי העריכות? מטרת העריכה הלשונית היא דיוק השפה, עברית, פיסוק, מבנה מפט נכון וניסוחים מהוקצעים. תפקידו של העורך הלשוני הוא להפוך את הטקסט לברור וצלול.