
כל כך הרבה זמן חלמת לכתוב ספר. תקופה כל כך ארוכה שהמילים בוערות בתוכך, ואיכשהו זה אף פעם לא הזמן הנכון. ודווקא עכשיו, כשהעולם משתנה בקצב מסחרר זה בדיוק הזמן שלך לנצל את הרגע, ולהגשים את החלום שלך בכל הכוח!
אבל איך מקבלים את ההחלטה לצאת למסע לא ידוע?
חמישה שלבים הכרחיים וחשובים בדרך לכתוב ספר:
1. הכל מתחיל בהחלטה אחת:
כל מסע מתחיל בהחלטה אחת קטנה. לעיתים מדובר בהחלטה נמהרת ולעיתים זו החלטה שהתגבשה בתוכנו במשך חודשים או שנים ארוכות, וגם המסע שלכם לכתוב ספר מתחיל עם החלטה אחת פשוטה.
גילוי נאות, עדיין לא פגשתי יוצר או כותב שהתחרט על ההחלטה לכתוב את ספרו. רוב הכותבים והסופרים שפגשתי בחיי הודו שההחלטה לכתוב את הספר שלהם הייתה ההחלטה הטובה ביותר שקיבלו בחייהם (נכון לכתיבת שורות אלה, פגשתי מאות כותבים מרוצים).
דרך אגב, חשוב להוסיף בנקודה זו שאני מעביר תהליכי ליווי כתיבה אישיים עבור כותבים וכותבות אמיצים, אחד על אחד.
2. מחויבות לתהליך:
המחויבות לתהליך נובעת מסיבות רבות, אם מדובר בהגשמת חלום ילדות, או בבשורה שאנחנו מרגישים שעלינו להעביר הלאה. לאחר שקיבלנו את ההחלטה לכתוב ספר, עלינו לוודא שאנ מחויבים למסע ארוך הטווח. תהליך כתיבת ספר לא מסתיים בשלב הרעיון וגם לא לאחר שסיימנו לכתוב את הטיוטה הראשונית, מדובר במסע מתמשך שכולל בתוכו שלבים רבים, כגון: עריכה ספרותית ולשונית, עיצוב הספר, הדפסתו וכמובן – כל מה שקורה ביום שאחרי פרסומו.
כשאנחנו מחויבים לתהליך, אנחנו נראה תמיד לנגד עינינו את התמונה הסופית. היעד הסופי שאליו נגיע. כך, בכל פעם שנתקל במחסום כתיבה (טבעי לחלוטין לכל כותב), או בקונפליקט פנימי בנושא עלילת הספר, נרים את הראש ונראה שוב את היעד הסופי אליו אנחנו שואפים להגיע.
3. מה המסר שלי?
זו השאלה החשובה ביותר שעלייך לשאול את עצמך. כשספרי השני ("100 דרכים לחזור") הגיע לחנויות הספרים, קיבלתי שיחת טלפון מאשת יחסי הציבור שעבדתי איתה באותה תקופה והיא שאלה: "במידה וכל קורא ייקח איתו מסר אחד ויחיד מתוך ספרך, מה היית רוצה שהמסר יהיה?"
וזו בדיוק השאלה שעלינו לשאול את עצמנו לפני שאנחנו ניגשים לכתוב ספר – מה המסר או הבשורה שברצוני להעביר דרך המילה הכתובה?
4. לכתוב ספר או סתם לכתוב?
הנושא הבא עשוי להפתיע את רובכם, אך ביניכם מסתתר אחוז קטן של כותבים שירגישו שהטקסט הבא נכתב עבורם. שאלה שעולה לא מעט בסדנאות הכתיבה שלי, היא מדוע בכלל עליי לכתוב ספר כאשר ביכולתי פשוט לפרסם את הטקסטים שלי ברשתות החברתיות (פייסבוק, אינסטגרם או בלוג) ולחסוך לעצמי את כל הטרחה?
תשובתי לכך היא פשוטה – מבחן הזמן.
פוסט פייסבוק ויראלי או בלוג מוצלח עשויים להגיע למאות ואלפי קוראים, אך לאחר 24 שעות הם ייעלמו ולא ישרדו את מבחן הזמן. ספר לעומת זאת – יישאר כאן תמיד. לכן, אם אנחנו מרגישים שיש לנו טקסטים מיוחדים בידיים, וברצוננו להעניק להם חיי נצח – כתיבת ספר היא הדרך להגיע לשם.
5. מה אני כותב?
ההחלטה התקבלה והמסע מתחיל. עכשיו השאלה הבוערת ביותר היא – על מה בעצם אני כותב? מה הסגנון שלי? האם אני נמשך לעולם הסיפורים הקצרים, אולי ברצוני לכתוב את סיפור חיי באוטוביוגרפיה מרגשת, ומה לגבי הז'אנר הרומנטי? למען האמת, זו שאלה שעולה הרבה כשאני פוגש כותבים בתחילת הדרך.
העצה שלי היא לתת למילים ולטקסטים להתוות את הדרך עבורכם, פגשתי עד היום כל כך הרבה יוצרים שתכננו לכתוב על נושא מסוים ובסגנון ספציפי, והתוצאה הסופית הייתה שונה לגמרי. ג'ון לנון אמר פעם שהחיים הם מה שקורה לנו בזמן שאנחנו עסוקים בתכנון תוכניות אחרות.
כל כותב ויוצר יעבור את 5 השלבים הללו בדרכו לכתוב ספר. שום צעד לא יתקיים ללא החלטה, ואף מסע לא יחזיק מעמד ללא מחויבות. וברגע שיש לנו את שניהם, אנחנו חופשיים לדייק את המסר שלנו, לחקוק את המילים שלנו בנצח ולצאת למסע לגילוי הכתיבה שלנו ובכך, לגלות גם את עצמנו.