לכתוב ספר בגוף שלישי – מהי נקודת המבט הנכונה עבור הסיפור שלי?

מתחילים לכתוב. היום.

שמי נבו ואני מזמין אותך לסדנת כתיבה ללא עלות.

הסדנה הקרובה תתקיים
ביום שני הקרוב, ה-5 למאי
בשעה 19:00 בערב.
להרשמה מהירה לוחצים כאן

איך לכתוב ספר בגוף שלישי? כל כותב וסופר יודע כי נקודת המבט היא אחד האספקטים החשובים ביותר של כתיבה ברמה גבוהה. היא קובעת את הזווית שממנה מסופר הסיפור, בין אם מדובר בכתיבה בגוף ראשון או גוף שלישי, כמו גם משפיעה על סגנון הכתיבה בסיפור. במאמר זה, נצלול לשימוש בנקודות מבט שונות, תוך התבוננות בכתבי היד של ג'ורג' אורוול.

לכתוב בגוף שלישי או בגוף ראשון?

מבין שלושת סוגי נקודות המבט, כתיבה מנקודת מבט של גוף שלישי היא הנפוצה ביותר. גוף זה מציין את השימוש בכינויים כגון: "הוא", "היא" או "הם", כדי להתייחס לדמויות הסיפור. נקודת מבט זו היא הנפוצה ביותר והסיבה העיקרית לכך היא העובדה שהיא מועילה במיוחד עבור כותבים וסופרים שמעוניינים להשתמש בנקודת מבט ניטרלית.
ביצירותיו הספרותיות, ג'ורג' אורוול ידוע בשימוש נהדר בנקודות מבט שונות. בין השאר, ספרו חוות החיות, שהוא אחד הספרים האהובים של המאה הקודמת, משמש כהמחשה מעולה לשימוש בנקודת המבט ככלי רטורי. בנוסף, אורוול מצטיין בפיתוח נקודת מבט בתור כלי הבעה, כפי שניתן לראות בספרים אחרים פרי עטו.
בהזדמנות זו, אשתף שבתהליכי ליווי הכתיבה שלי, אנחנו נבין ונגלה יחד מהי נקודת המבט הנכונה ביותר עבור ספרך.

יצירת תחושת מרחק באמצעות כתיבה בגוף שלישי

היכולת לבסס תחושת הפרדה בין המספר לדמויות, היא אחד היתרונות החשובים ביותר כשאנחנו שואפים לכתוב בגוף שלישי. בין השאר, זו תהיה נקודת המבט הטובה ביותר לשימוש, כאשר אתם רוצים להעביר טיעון מוסרי לקהל הקוראים. אורוול מנצל את נקודת המבט דרך כתיבה בגוף שלישי ב'חוות החיות', כדי להעניק לקורא תחושה של מרחק ונפרדות מחיות החווה. דרך זו הופכת את האלגוריה שלו לחזקה יותר, משום שהיא מאפשרת לו לתקוף את ברית המועצות מבלי לומר זאת בקול רם.

יצירת נקודת מבט בעזרת שימוש בסגנון כתיבה ייחודי

השימוש בסגנונות כתיבה מגוונים הוא דרך נהדרת נוספת ונפלאה לפיתוח נקודת מבט בכתיבה. אורוול משתמש בכתיבת זרם תודעה, למשל, כדי לתאר את רגשותיו ומחשבותיו של הגיבור בספריו. בכך, הוא מטפח תחושת אינטימיות בין הקוראים לדמות ומאפשר להם להבין את רצונותיהם וכוונותיהם.

איך לכתוב בגוף שלישי?

שימוש במספר נקודות מבט

שימוש בכמה נקודות מבט בעת ובעונה אחת, הן טכניקת כתיבה יוצרת נוספת שבה אורוול נוקט. אחת הדוגמאות הבולטות לכך, היא כאשר הוא עובר בין כתיבה בגוף ראשון לגוף שלישי בספרו 'עולה לנשום אוויר', כדי לעורר עמימות ותמיהה. טכניקה זו הופכת את הקריאה לסוחפת יותר, בכך שהיא מאפשרת לקורא להרגיש את התמיהה וחוסר ההתמצאות של הגיבור.

לסיכום, כתביו של ג'ורג' אורוול הם דוגמה מצוינת של דרכים להשתמש בנקודות מבט בעת הכתיבה שלכם, עם דגש על המטרה לכתוב בגוף שלישי. כתיבתו מציגה בצורה נפלאה כיצד כתיבה בגוף זה, מאפשרת לו להביע ביקורת בתור כותב ויוצר, וגם להראות רגשות וליצור חיבור עמוק בין הקוראים לדמויות.

אם ברצונך להתייעץ איתי, לשאול שאלות, או לשתף במסע הכתיבה שלך…
לפניך שלוש דרכים נפלאות:
1. אני מקיים סדנאות כתיבה ללא עלות, ובסוף כל סדנה מתקיים סשן שאלות ותשובות.
נרשמים ומצטרפים אליי חינם בלחיצה כאן.

2. מזמין אותך להירשם לאתגר חמישה ימי הכתיבה (100% מתנה כמובן) – בכל יום אתגר כתיבה חדש אצלך במייל.
3. אני גם מעביר תהליכי ליווי נפלאים עבור כותבים אמיצים. מדי חודש אני בוחר כותב/ת אחד, שיעברו תהליך ליווי אישי בן שלושה חודשים. לבדיקת התאמתך לתהליך הליווי לוחצים כאן.

נ.ב.
בונוס קטן: ניתן להירשם כאן לניוזלטר ולקבל תרגילי כתיבה וטיפים מדי שבוע.

בינתיים, מזמין אותך לצפות בפרק ה-100 החגיגי של הפודקאסט, עם אורח מיוחד:

תיבת ההפתעות לכותבים אמיצים: