תוכן עניינים
מהי כתיבה פואטית? זו תורת השירה והפיוט, החוקרת ובוחנת את סוגיה המיוחדים, ואמצעיה האמנותיים. כיום, היא נחשבת לחלק בלתי נפרד מתחום הספרות.
הפואטיקה העברית המודרנית החלה לקרום עור וגידים בעשור האחרון של המאה ה-19, והאחראים למהפך זה היו ביאליק וטשרניחובסקי.
חיים נחמן ביאליק ושאול טשרניחובסקי, למעשה החלו לכתוב את שירת הפרט – כלומר שירים שעסקו בפנימיותו של האדם ובנפשו, דבר שלא היה קיים קודם לכן. בהמשך, עסקה השירה העברית בארץ ישראל, וקם דור של משוררות, שאחת הבולטות שבהן היא רחל המשוררת, הסגנון האקספרסיוניסטי הגיע לאחר מכן. בשנות השלושים והארבעים הגיעו שלונסקי ואלתרמן, ואחריהם משוררי דור הפלמ"ח.
בשנות החמישים צצו המשוררים שהתנגדו לאלתרמן ושלונסקי והם מכונים 'דור המדינה', ביניהם נתן זך, דוד אבידן, ויונה וולך.
בשנות האלפיים, קם דור חדש של כותבים שעוסק וכותב על חיי הפרט תוך כדי התייחסות למאבקי הדורות. בין הבולטים שבהם: רועי חסן ועדי קיסר מקבוצת 'ערס פואטיקה'.
חיים נחמן ביאליק – 1873-1934
חיים נחמן ביאליק היה משורר לירי, מגדולי משוררי ישראל בעת החדשה, סופר, מסאי, מתרגם, עורך ומו"ל. זכה לתואר "המשורר הלאומי".
ביאליק נולד ברוסיה (כיום אוקראינה), עלה לארץ ישראל בשנת 1924, ונחשב למשורר הילדים הראשון. ביאליק התגורר בעיר תל אביב ולאחר מותו החליטה אלמנתו לתרום את ביתו לעיריית תל אביב, שהפכה אותו למוזיאון בית ביאליק, והרחוב בו התגורר נקרא על שמו.
מי לא מכיר את השיר האלמותי 'נדנדה' שנכתב בשנת 1906? עם השנים, השיר זכה לגרסאות רבות. ביאליק כתב גם את 'רוץ בן סוסי', 'קן לציפור', וגם את 'הפרח לפרפר'.
רחל המשוררת – 1890-1931
רחל בלובשטיין, משוררת ומתרגמת, מהמשוררות הבולטות בשירה העברית הקלאסית המחודשת. רחל נולדה ברוסיה ובשנת 1908 הצטרפה לאחותה שושנה ללימודי אמנות בקייב, יחד החליט לעלות לישראל. בתחילה התגוררו השתיים בעיר רחובות, ומאוחר יותר עברו לחוות כנרת שחוויות שהותה שם, ניכרות מאוד ביצירתה. בכנרת פגשה רחל את זלמן רובשוב, לימים זלמן שז"ר (שהפך לנשיא המדינה) ולו הקדישה כמה שירי אהבה, וביניהם השיר הידוע – גן נעול.
בשנת 1913, נסעה רחל לצרפת ללמוד אגרונומיה, שם היא פגשה את מיכאל ברנשטיין, וכתבה לו את שירה היפה 'זמר נוגה'. השניים כמעט נישאו, אולם ברנשטיין סרב לעלות לישראל. כאשר סיימה את לימודיה בצרפת, נסעה רחל לרוסיה לבקר את משפחתה ונשארה שם תקופה. שם עסקה בהוראת ילדים יהודים פליטים. בתקופה זו בריאותה התרופפה, והיא שבה לישראל בשנת 1919, הפעם קבעה את ביתה בקבוצת דגניה. רחל ממש כמו אמה בצעירותה, חלתה במחלת השחפת, ונאלצה לעזוב את דגניה, אפשר למצוא בשירתה רמזים למחלתה. את שנותיה האחרונות חילקה בין פתח תקווה לבין ירושלים ולפרנסתה עסקה בלימוד עברית וצרפתית. לאחר מותה, בגיל ארבעים בלבד, נקברה המשוררת בבית הקברות כנרת, לבקשתה, שם הוקם חדר הנצחה לזכרה.
רועי חסן
משורר וסופר ישראלי, פעיל בקבוצת 'ערס פואטיקה'. התחיל את פעילותו הציבורית כבעל טור במקומוני ידיעות, לפי מילותיו, השמאל הממוסד שאותו הוא מכנה – לבן ואשכנזי – הוביל את דיכוי המזרחים והערבים בישראל. בשנת 2014 זכה לפרסום בעקבות שירו – 'מדינת אשכנז'.