תוכן עניינים
למי שייכות זכויות יוצרים בכתיבת ספר? זו שאלה מעולה. והתשובה הקצרה והפשוטה לכך תהיה: זכויות היוצרים שייכות קודם כל לך, כותב/ת ומחבר/ת הספר. כל אדם אחר, שידרוש או יבקש לקבל נתח או חלק מזכויות היוצרים, צריך להדליק לכם נורת אזהרה אדומה ומהבהבת.
זכויות יוצרים בכתיבת ספר – ציטוט שיר
במידה שציטטתם שיר בעברית, מאוד חשוב שתפנו לאקו"ם. אקו"ם הוא בעצם ארגון ישראלי שאחראי על התמלוגים של זכויות היוצרים של השירים, עבור האמנים שכתבו והלחינו אותם.
לדוגמה, אם ציטטתם שורה או משפט מתוך שיר מסוים, עליכם לפנות לאקו"ם עם רשימה של כל היצירות שמופיעות בספרכם, והם ישיבו אליכם במייל מסודר עם 'הצעת מחיר' על סך כמה מאות שקלים, וכך תקבלו את האישור להשתמש בזכויות היוצרים של כותבי ומלחיני אותה ייצרה.
תמונות בספר
שימו לב – גם מאיירים, צלמים, וכל מי שעוסק באמנות ויזואלית, הם יוצרים לכל דבר. לכן, במידה שבחרתם להשתמש בתמונות, ציורים, צילומים, רישומים, או כל דבר אחר, שהוא אינו פרי יצירתכם, חשוב לזכור שעליכם לקבל אישור בכתב על כך, מכל אחד מהאמנים הוויזואליים הללו.
דרך אגב, יש פתרון נפלא לסוגיה זו – קיימים ברחבי הרשת מאגרים עם מיליוני תמונות בחינם לשימוש מסחרי, וגם אם לא תמצאו אחד לאחד את התמונה שחיפשתם, כנראה שתצליחו למצוא תמונה מספיק דומה, שתצליח להעביר את אותה התחושה.
שני אתרי תמונות חינמיים לדוגמה – Pexels ו-Pixabay.
בסופו של דבר, כשמדובר בזכויות יוצרים בכתיבת ספר, חשוב שנגדיל ראש. כלומר, אנחנו לא רוצים להיזכר לפתע בסוגיות מסוימות, רק לאחר שהספר שכתבנו יצא לאור. לכן, לאחר סיום כתיבת הטיוטה הראשונה, ההצעה שלי תהיה – לעבוד על כל הספר, מההתחלה, ממש מא' ועד ת', ולחפש נקודות שבהן מופיעים שירים, ציטוטים, פסקאות, איורים, רישומים, או תמונות, ולסמן אותן לאורך הטקסט. כך, תוכלו לטפל בסוגיות הללו כבר בשלב מוקדם להפליא, והנושא לא יעסיק אתכם בהמשך הדרך, בשלבי עריכה ספרותית והפקת הספר.
בנוסף, במידה שהספר שכתבתם עמוס בציטוטים ותמונות, כן הייתי ממליץ להתייעץ עם עורך דין או איש מקצוע, אשר מתמחה בתחום זכויות יוצרים בכתיבת ספר ובעולם הקניין הרוחני.