תוכן עניינים
איך לכתוב תסריט לספר ומהי חווית הבידור האהובה עבורכם? ספר, סדרה, או סרט?
בתור כותבים, האם אי פעם חלמתם שהמילים שלכם יככבו על המסך הגדול או הקטן?
עם הזמן, אין ספק שחוויית הקריאה הולכת ומתרחקת מאתנו ובטח שמבני הדור הצעירים, אין לי ספק שאם נערוך סקר בקרב אנשים מבוגרים בנוגע להעדפותיהם, התוצאות תהיינה שונות לגמרי מאשר אלו שיצאו בסקר של הילדים והנוער לגבי הרגליי הקריאה והצפייה שלהם.
דרך אגב, גם חשוב להוסיף שאני מעביר תהליכי ליווי כתיבה נפלאים.
במאמר הבא, בחרתי לכתוב על ארבע ספרים – רבי מכר שהפכו לסרטים ולסדרות טלוויזיה:
- הדקדוק הפנימי – סרט – דויד גרוסמן
- סיפור על אהבה וחושך – סרט – עמוס עוז
- בשבילה גיבורים עפים – סדרת טלוויזיה – אמיר גוטפרוינד
- מלכת היופי של ירושלים – סדרת טלוויזיה – שרית ישי-לוי
הדקדוק הפנימי – דויד גרוסמן
הסרט בבימויו של ניר ברגמן יצא לאקרנים בשנת 2010, וגם התסריט נכתב על ידי ניר ברגמן. גיבור העלילה, אהרון, בן לניצולת שואה (אורלי זילברשץ) ואב פרטיזן מתמודד עם בעיות גדילה. אהרון, הוא נער מתבודד. בתוך משפחתו מתפתחים קונפליקטים שונים. הסרט זכה בלא מעט פרסים.
סיפור על אהבה וחושך – עמוס עוז
סרטה הראשון של נטלי פורטמן כבמאית.
נטלי פורטמן וגלעד כהנה, הם השחקנים הראשיים, הסרט מבוסס על ספרו האוטוביוגרפי של עמוס עוז, בתקופת המנדט הבריטי בירושלים. זהו סרט על משבר אישי והיסטורי, הסרט הצטיין בעיצוב אמנותי ובשחזור התקופה.
אמיר גוטפרוינד – "בשבילה גיבורים עפים"
סדרת הטלוויזיה נכתבה לפי ספרו של אמיר המתאר את יחסיהם של חמישה חברי ילדות, מימי ילדותם בתקופת מלחמת ששת הימים ועד לרצח רבין, והם קרבים לשנתם ה-40. עם יציאתו של הספר לאור הוא זכה להצלחה מסחררת.
סדרת הטלוויזיה "בשבילה גיבורים עפים", שודרה ב-2018 וזכתה בפרס הסדרה הטובה ביותר בפסטיבל קאן, בכיכובם של נינט טייב, תומר קאפון, מיכאל אלוני, נדב נייטס ומשה אשכנזי.
שרית ישי-לוי – מלכת היופי של ירושלים
רומן מאת שרית ישי-לוי, יצא לאור בשנת 2013. העלילה מתרחשת בירושלים, ופורשת בפנינו את קורותיה של נשות משפחת ארמוזה, שנידונו לחיי נישואין ללא אהבה. הספר כתוב בצורה קולחת וקלילה ומביא בפנינו את העיר ירושלים בשפה תיאורית ונפלאה.
בשנת 2021, עלתה לאוויר סדרת טלוויזיה המבוססת על רב המכר, בכיכובם של מיכאל אלוני והילה סעדה.
לסיכום, כל כותב וכותבת חולמים שיום יבוא והספר שהוציאו לאור, יהפוך להפקה טלוויזיונית או קולנועית. חלקם, גם הרימו את הכפפה ולמדו בעצמם איך לכתוב תסריט, לדוגמה – אילן הייטנר, מחבר רב המכר "חכמת הבייגלה", שגם ביים בעצמו את סרט הפולחן, אשר יצא לאקרנים בשנת 2002.
יש טוענים, כי ברגע שספר מתוסרט, הדבר "משטיח" אותו ומוריד מרמת העומק שלו, טענות אלו הושמעו כביכול כלפי סרטה "סיפור על אהבה בחושך", אותו סקרתי, וכן כלפי סרטים רבים מאוד. קל להבין את הטענה, מהסיבה הפשוטה שאיש לא יוכל להיכנס לנבכי נשמתו של הסופר, שעה שכתב את סיפורו ושהה בחדרו עם מחשבותיו הפרטיות ביותר.