תוכן עניינים
אז איך כותבים דיאלוג איכותי?
אני מאמין שדיאלוג הוא הכלי החשוב ביותר לקידום קו העלילה שלכם, כמו גם בעל ערך אדיר מבחינת היכולת שלנו כמספרי סיפורים למשוך את הקורא לתוך הסיפור והתרחשות העניינים.
פנים רבות לכתיבת הדיאלוג המושלם, ועבור יוצרים וכותבים רבים המשימה לכתוב דיאלוג איכותי עשויה לעתים להיות מאתגרת להפליא והופכת טכנית למדי.
1. שיטת הפינג פונג
בואו נעצום עיניים ונקביל לרגע את תהליך כתיבת הדיאלוג למשחק פינג פונג. תדמיינו שאתם צופים במשחק פינג פונג והראש שלכם עוקב אחר חבטותיהם של שני השחקנים. ימינה, שמאלה, ימינה, שמאלה, ימינה, שמאלה. מה יקרה אם שני השחקנים המוכשרים יגבירו את קצב המשחק, עד כדי כך שראשכם לא יספיק לעקוב אחר רצף ההתרחשויות? סביר להניח שבתוך כמה דקות, תוותרו על הצפייה המאתגרת ותפנו לעיסוק אחר. כך בדיוק מתקיים תהליך כתיבת דיאלוג ועלינו לוודא לפני הכל, שהדיאלוג שאנחנו כותבים ברור וצלול די עבור הקורא, ושרצף האירועים בין הדמויות מסודר ולא מבולגן.
ובמידה שלא ידעת, אני מלווה באופן אישי כותבים וכותבות אמיצים, בתהליכי ליווי כתיבה אישיים.
2. תרגיל 'מי דיבר עכשיו'
התרגיל האהוב עליי מתוך סדנאות הכתיבה שלי כשאנחנו עוסקים במשימה לכתוב דיאלוג, הוא תרגיל 'מי דיבר עכשיו?'.
תנסו להיזכר לרגע כמה פעמים יצא לכם לקרוא ספר טוב, לאבד את הפוקוס לכמה רגעים בזכות הסחת דעת כזו או אחרת, ואז לשאול את עצמכם תוך כדי קריאה: "רגע, איזו דמות דיברה עכשיו?"
אנחנו חיים בעידן הסחות הדעת, בתקופה שבה קל מתמיד לאבד את תשומת לבו של הקורא, וברגע שהוא ישאל את עצמנו מי הדמות שדיברה עכשיו, זה עלול להיות הרגע שבו איבדנו את תשומת לבו בעקבות דיאלוג לא מספיק מושחז.
לכן, זו השאלה הראשונה שנרצה לשאול את עצמנו כאשר אנחנו ניגשים לכתוב דיאלוג. האם ברור לי מי מהדמויות דיברה עכשיו?
3. לכתוב דיאלוג עשיר
הרבה כותבים בתחילת הדרך שניגשים לכתוב דיאלוג, נזהרים מאוד בנוגע לכמות המידע שהם בוחרים לנדב בדיאלוג עצמו, ומדובר בטעות קריטית. קראתי עד היום המון דיאלוגים של כותבים מתחילים שהסתכמו בחצי שורה לכאן, חצי שורה לשם, ושום דמות לא באמת דיברה למשך יותר ממשפט אחד רצוף, מה שהופך את הדיאלוג למשחק פינג פונג מהיר מדי ויתרה מכך, הופך אותו לטכני להפליא.
אז בקשתי אליכם היא פשוטה, בואו נכתוב דיאלוגים עשירים, ונרשה לעצמנו לנדב פרטים. בואו נשאף שכל דמות שלוקחת חלק בדיאלוג תדבר במשך שתיים או שלוש שורות ונוודא שיש לדמויות שלנו משהו חשוב להגיד ולחלוק עם הקוראים.
4. דיאלוג כמקדם עלילה
אני מאמין בלב שלם שדיאלוגים הם מקדם העלילה מספר אחת עבור הסיפור שלכם. בכל פעם שאתם מרגישים תקיעות או מחסום מסוים בכתיבה שלכם, תכוונו ליצור דיאלוג חדש. באופן טבעי, כאשר שתי הדמויות מקיימות ביניהן שיח, פיסות מידע חדשות מתגלות בסיפור ויותר קל לנו להתניע מחדש ולהוביל את העלילה קדימה.
עצת הזהב שלי היא כתיבת דיאלוגים אקראיים. האם בסיפור שלכם מופיעים דיאלוגים בין גיבור או גיבורת העלילה לבין דמויות אקראיות שהם פגשו זה עתה? היופי בכתיבת דיאלוג אקראי הוא שהדמויות לא יודעות ולו דבר אחד על הצד השני, וכך, פיסה אחר פיסה מתגלות להן פנינים דרך דיאלוג אמיתי ואף סודי, בין הגיבור לבין דמות מסתורית ולא ידועה, שלא נפגוש בה שוב לעולם.
כפי שכבר הבנתם, לכתוב דיאלוג הוא עולם ומלואו. תנו לעצמכם את החופש המלא להפליג בדמיון, רק כך ניתן לייצר ולכתוב דיאלוג עשיר באמת. השימוש בדיאלוג כמקדם עלילה ראשי הוא לעתים קריטי עבור הסיפור שאנחנו כותבים, ועלינו לוודא שוב ושוב שהדיאלוג אכן קריא, ברור וצלול עבור הקוראים שלנו.